Jumat, 07 Desember 2012

Perhatian #2 Untuk Penerima Domain Percuma Dari Blog Coklateyes

As Salam Semua

Dah setel semua prosedur pendaftaran kan, so entry ini adalah untuk mereka yang dah setel prosedur pendaftaran.

Baiklah, first sekali... korang kena ingat... prosedur ini akan mengambil masa 24-48 jam WAKTU BEKERJA. Jadi, kalau korang apply hari minggu, In sha Allah hari Isnin atau Selasa baru dapat email pengesahan tu ye. Jangan risau.

Kemudian, korang dikehendaki check email inbox (email yang korang isi dalam form tu). Dan korang akan menerima 3-4 email daripada pihak admin.



Sekarang, mari kita bukak satu-satu email tersebut.



Email 1



Dalam email 1, titlenya adalah New Application To Register Domain Name. Ada beberapa perkara yang perlu disemak. Yang pertama, pastikan Domain Name yang anda mohon dieja dengan betul dalam email tersebut. Contoh, seperti yang aku bulatkan tu. Itu domain yang aku mohon.

Kedua, dibawahnya ada details yang korang isi dalam form tu. Pastikan semua betul.



EMAIL 2


Email kedua yang korang akan terima adalah REGISTERED DOMAIN NAME. Ini maknanya, domain korang telah berjaya didaftarkan. Dan korang sekali lagi pastikan domain korang betul. Semak macam yang aku bulatkan tu.



EMAIL 3


Email 3 bertajuk New Username Created. Baiklah dalam email ni, ada 2 perkara yang korang kena buat. Pertama, korang kena COPY USERNAME yang diberikan. Dan kedua, KLIK LINK yang diberikan dibawahnya.

Tapi ingat:

1. Link tersebut hanya valid selama 7 hari sahaja.
2. Hanya sekali KLIK dibenarkan.

Bila dah klik Link tu, korang akan dapat ini


Bila dah dapat ni, korang paste username korang tadi. Kemudian create satu password. Peringatan!!! Password mestilah 12-14 huruf dan mesti mengandungi huruf dan nombor. Than klik button RESET tu.  Lepas tu, korang kena hafal atau catat kat diari ke mana-mana password dan username ni.



EMAIL 4


Lepas dah create password semua. Korang akan dapat email yang ke empat. Yang ini, membuktikan bahawa akaun, username dan password telah BERJAYA didaftarkan.

Dan sekarang, tak payah risau... kita tunggu next email yang ada procedure untuk tukar kepada [dot my]. Yeaaaaaaaaaaaaaay!!!! Semakin hampir dah ni nak dapat domain sendiri.

Melalui admin, katanya paling lewat email tu akan dapat pada hari Isnin atau Selasa!!! ;)



p/s: Sayang-sayang semua... boleh tak korang share dan sebarkan dekat blog korang pasal benda ni. Ajak seberapa kawan yang korang ada untuk ambil hadiah best ni. Sebelum 25 Disember 2012. Pleaseeeeeeeeeeeeeeeee!!!! ;)







0 komentar:

Poskan Komentar


Top