Kamis, 16 Februari 2012

Blogger Hebat Me'Rasuah' Nak Menang Giveaway?

As Salam semua

Lama tak up citer panas. Sebab sekarang musim panas kan. Jadi, malas sikit nak up-up citer panas ni. Kang nanti tak memasal ada orang terbakar. Apa cerita best kali ni ye? 

Ok, bagi mereka yang pernah organize giveaway, contest, segmen atau apa je yang memerlukan paticipation daripada blogger-blogger lain, pastinya pernah mengalami situasi yang mana 'feedback yang tak diingini' hadir selepas event tu diadakan. Lebih-lebih lagi setelah keputusan keluar. 


Biasalah. Kita memang tak kan dapat puaskan hati semua orang. Itu prinsipnya. Kalau kau kata nak jaga hati A, nanti mesti muncul B yang kata keputusan tak adil lah, C pulak kata, keputusan tipu lah dan pelbagai lagi rungutan. Lagi sadis, kalau cemuhan dan cacian dilemparkan. Lebih kejam, dia terus unfollow blog kita. Padahal matlamat utama nak merapatkan sillaturahim tu tapi lain pulak jadinya. 

Al-kisahnya, tadi ada seorang blogger mengadu pada aku. Kesian jugak aku tengok dia kena. Baru-baru ni dia ada buat satu giveaway. Best jugak hadiah yang dipertaruhkan. Kira mendapat sambutan jugaklah give away adik manis ni. Aku pun tumpang gembira. Malangnya, selepas keputusan diumumkan, ada seorang blogger ni, *boleh tahan hebat jugaklah  datang kat FB dia dan maki adik manis ni. Katanya, keputusan tu tak betul. Hadiah tu sepatutnya milik dia bukan si pemenang. Adik manis ni tak tepati janji and so on...

Terkejut jugak aku. Aku tanya pada adik manis tu, kenapa blogger hebat tu cakap macam tu kan. Dia kata, sebagaimana syarat g.a, dia memang gunakan random.org, tapi si blogger hebat ni dah lobi dia awal-awal sebab berkenan benar dengan hadiah tu. Dia 'rasuah' adik manis ni supaya keputusan tu berpihak pada dia. Macam-macam yang dia 'rasuah', sedangkan adik manis ni tak minta pun. Blogger hebat tu letak blog adik manis kat bloglist dia, buat entry puji-puji adik manis ni. Padahal, itu semua bukan adik manis ni nak. Dia berharap, dengan buat begitu hadiah berpihak padanya. Keji perangai kau kan blogger hebat?

Aduhai. Tepuk dahi aku dengan perangai orang macam ni. Macam ni pun ada ka? Malu.Malu. Kalau memang itu bukan rezeki kau, dihalang macam mana pun memang tetap itu bukan kau punya. Bila macam ni, secara tak langsung melambangkan sikap kau yang tak faham konsep rezeki. Dahtu, memutuskan sillaturahim pulak. Positif lah sikit. Kalau ye pun, kau berminat nak hadiah tu...janganlah sampai buat tak baik macam ni. Menabur fitnah bagai kata orang lain penipu, tak jujur dan macam-macam lagi kejian. Abis perangai kau yang cuba melobi orang tu tak keji pulak? Apa kau ingat kau ada follower beribu, semua orang kena bagi kau extra layanan? Please lah! 

Aku harap janganlah ramai blogger kat luar berperangai macam ni. Takde rezeki ye sudah. Cuba lagi kat tempat lain. Mungkin rezeki bukan untuk g.a tersebut. Lagipun pasal benda kecik nak berparang-parang, apa kes? Tak matang lah kau! 





0 komentar:

Poskan Komentar


Top